Няма движение на товарни кораби със зърно от Украйна в Черно море

Девет товарни кораба са преминали вчера през черноморския коридор
43
Няма движение на товарни кораби със зърно от Украйна в Черно море
Снимка: БГНЕС

Никакви движения на товарни кораби за превоз на украинско зърно не са потвърдени за днес в Черно море, съобщи Съвместният координационен център (СКЦ), който има задачата да следи за изпълняването на международното споразумение, подписано през лятото, предаде БТА като се позова на Франс прес.

"СКЦ не постигна обща договореност за излизането и влизането на товарни кораби на 30 октомври", посочва центърът в разпространено тази нощ изявление, след като Москва прекрати участието си в споразумението, подписано на 22 юли в Истанбул, изтъквайки като основание атака с дронове срещу нейни кораби.

СКЦ, който обхваща представители на Русия, Украйна, Турция и ООН в Истанбул, съобщи, че координаторът на ООН за Черноморската инициатива за зърното Амир Абдула е бил уведомен вчера от руската делегация за опасенията ѝ и е информирал за тях турската и украинската делегация.

За момента няма официална реакция на Анкара на съобщението. Снощи източник от сферата на сигурността е казал пред АФП, че Турция не е била официално уведомена за оттеглянето на Русия от споразумението. "СКЦ проучва развоя на последните събития, оценява въздействието им върху дейността му и обсъжда следващите етапи", допълнил той.

Координационният център уточни, че девет товарни кораба са преминали вчера през черноморския коридор, а над десет съда са в готовност да направят това, в двете посоки.

Споразумението предвижда проверка на товарните кораби, преминаващи през Босфора в двете посоки, празни и натоварени, от пет екипа, състоящи се от двама руски, двама украински, двама турски инспектори и двама представители на ООН.

От началото на месеца Украйна критикува бавните инспекции, обвинявайки Русия, че ги възпрепятства.

СКЦ е изброил тази седмица повече от 170 товарни кораба, които чакат за проверка край Истанбул.

Според центъра споразумението, действащо от 1 август, е дало възможност за износа на над 9 милиона тона зърно и други земеделски продукти от украинските пристанища.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още по темата: Украйназърно
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
1
 
! Отговори
Черно Море без преди 1 година
руски бойни кораби : Гаранция за Зърнената Сделка
31
0
 
1
 
! Отговори
Несъкрушимая и преди 1 година
Легендарная отстъпва смело. Най напред бягат офицерите, след тях са редовната армия, а мобилизираните са оставени като ЖИВ ЩИТ срещу украинското настъпление. Суровикин Гений !
30
0
 
3
 
! Отговори
Даскал Кольо преди 1 година
Въпрос на часове е руски ракети да ударят инфраструктурата на пристанище Одеса. Тогава украинците ще трябва да товарят зърното на корабите си с кофи.
29
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама аз искам да ги нахраня африканците, те ме обстреляат по ташаките, въй чудно/ хавайски трели на задния фон. Бре, дай да земем зърното да продадем на Европата, ще спечелим в доларес.
28
2
 
23
 
! Отговори
Няма доставки преди 1 година
на канцерогенно зърно за гладуващите африкански държави - България, Италия, Испания... ТоС лошия Путин,бе!
27
0
 
14
 
! Отговори
ДжоБаеца преди 1 година
Преговаря се когато си готов нещо да дадеш а не да искаш само да вземеш както в случая.
26
1
 
17
 
! Отговори
Иван преди 1 година
Защо се карате, колеги? Дали ще има ток, вода, зърно не е ясно. Зима обаче ще има, ясно е. Нека се обединим около безспорните неща, а не да има спор.
25
3
 
28
 
! Отговори
Стига бе! преди 1 година
Украйна, Великобритания и САЩ първо взривяват руските кораби със зърно в Севастопол и после викат - няма движение на товарни кораби със зърно! Ами как да има. Кой ще се качи до вози зърно, като знае, че всеки един момент може да го гръмнат и да го пратят на дъното??? Все едно да бутнеш баба си по стълбите и после да я питаш закъде бърза????
24
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 27 военновъздушните сили да не би да са нередовна армия ,ами танкове реактивни системи големи глупости пишеш ,а Украйна не е получила модерни оръжия да не мислеш ,чеHIMARS е нещо ново истината че руското главнокомандване е некадърно и изостанало
23
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо 99% от зърното отива в богатите западни държави
22
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 22 Виж с каква численост на бойния състав е Русия . Отделно няма редовна армия в бойните действия . А срещу себе си имат коалиция от десетки държави - кой с "доброволци и наемници " участва , кой със сателитна поддръжка , кой с разузнаване , кой със специални отряди , кой с милиардите си , кой с оръжие , ой с планувне на операциите.
21
2
 
25
 
! Отговори
Ами преди 1 година
Щом българи диваци го изкупиха- канцерогенно и отровно- ядем такъв хляб- прочетете за лаб. изследвания и нашето ще се развали или ще го ядат европейците- те хубавото,ние - отровното
20
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
*** по минусите си ти. С фашизоидни коментарчета 8 години фалираш Русия, връщаш крим и сега и донбас, а реалността е че регионите са руски, а сащ са напът да изчезнат ако не обявят война на китай русия иран половин азия и латинска америка.
19
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
*** на теб кога ще ти стане ясно че целта не е да се убият украинците, а такива американизирани фашизоиди като теб да клекнат. По целия свят щото сте глобалисти. И вече сте така истерясали че искате трета световна. А там също ще загубите. Както загубихте в Сирия, Афганистан и навсякъде след като Русия се намеси.
18
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И да цъкате минуси файда никаква другари :)
17
30
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Втората армия в света "великата" червена армия 8 месеца не може да се оправи с държава без флот и в пъти по-малко числена армия. Хем води война по суша пък загуби половианта черноморски флот :) войниците и се предават където им падне и ходят без аптечки, а с дамски тампони защото няма пари за турникети :) Слава на великата армия :)))))))))))))
16
0
 
11
 
! Отговори
Икономически поглед преди 1 година
Ако мислим чисто икономически, това за нас е добра новина. Сега пътя на Украинското зъвно ще е с влак и през пристанищата на Полша, Румъния и Бълагия - Констанца и Варна. Това претоварване ускъпява украинската пшеница, което е добре за източноевропейските фермери които засяха големи реколти в началото на войната. Зърнените продукти в ЕС няма да поскъпнат от факта че се използва зърно местно производство. Дори ще бъде по качествено зърното защото е пръскано по стандарт на ЕС. За Африка ще е скъпо
15
3
 
4
 
! Отговори
до 19 преди 1 година
Ох колко сте ми забавни :) Няма нужда от ракета за да използваш адрено оръжие :)))))
14
4
 
14
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 1 година
Русия продава зърното на Украйна и пак недоволни.
13
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има много готини видея на много големи пушилки от Севастопол :) красота е просто :)